19. srpna 2016

Oválky plněné marmeládou

Na 55 kousků si připravíme: 300 g hladké mouky., 100 g cukru., ½ čajové lžičky mletého nového koření., vejce., 200 g másla nebo rostlinného tuku., mouku na vál., 2 žloutky., 2 lžíce smetany ke šlehání., 75 g polevy z hořké čokolády., 75 g polevy z mléčné čokolády., 150 g pomerančové marmelády., 2 lžíce moučkového cukru., pistáciová jádra na zdobení.,lžičku citronové šťávy., pečicí papír.,
V míse smícháme mouku, cukr a nové koření, nasypeme vše na vál a uprostřed uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce. Na okraj rozdělíme tuk ve vločkách a rukama uhněteme hladké těsto. Zakryjeme je a dáme asi na 30 minut do chladničky., z těsta vyválíme na pomoučeném vále přibližně 33 mm silný plát. Tvořítkem ve tvaru oválu nebo kapky z něj vykrájíme asi 110 kousků. Potom plechy vyložíme pečícím papírem a oválky na ně přeneseme. V hrnku rozkvedláme žloutky se smetanou a oválky potřeme. Pečeme v předehřáté troubě asi 12 minut (elektrický sporák 175° C., plyn stupeň 2). Nasekáme obě polevy na malé kousky a společně je rozpustíme ve vodní lázni. Mírně zahřejeme marmeládu. Polovinu placiček pak potřeme marmeládou, zbylé čokoládovou polevou. Slepíme k sobě vždy dva různě potřené oválky. Rozmícháme moučkový cukr s citronovou šťávou. Pistáciová jádra rozpůlíme a na každý oválek je přilepíme citronovou polevou, přičemž oříšky dobře přitlačíme.
Doba přípravy cca 1,5 hodiny., kousek asi 460 kJ / 110 kcal

Žádné komentáře:

Okomentovat