19. srpna 2016

Kešu penízky

Na 30 kousků si připravíme: 250 g másla., 225 g cukru., sáček vanilkového cukru., špetku soli., 350 g hladké mouky., ½ lžičky prášku do pečiva., 3 lžíce sekaných kešu oříšků., 30 celých kešu na ozdobení., žloutek., průhlednou fólii
Máslo zpěníme v hrnci, pak nalijeme do mísy a necháme mírně vychladnout. Teprve pak ho utřeme do pěny. Postupně do ní přisypeme cukr, vanilkový cukr a sůl, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Zpracujeme těsto a uděláme z něj dva válce o průměru 4 cm, které obalíme v nasekaných jádrech kešu (oříšky přitom do těsta dobře vmáčkneme). Potom těsto zabalíme do průhledné fólie a dáme asi na hodinu do chladu. Z těsta pak ukrajujeme plátky asi ¾ cm široké. Doprostřed vždy vtlačíme celý oříšek. Žloutek rozšleháme se 2 lžícemi vody a plátky potřeme. Pečeme je v předehřáté troubě (elektrický sporák 200° C., plyn stupeň 3) asi 8 – 10 minut. Necháme vychladnout na mřížce.
Doba přípravy cca 60 minut., kousek asi 630 kJ / 150 kcal

Žádné komentáře:

Okomentovat