Na 60 kousků si připravíme: 125 g medu., 125 g řepného sirupu., 75 g cukru., 125 g másla., 600 g čokoládové polevy50 g citronátu., 2 vejce., 2 lžičky perníkového koření., rumovou příchuť., tuk na vymazáni plechu., 300 g hrubé mouky., 2 lžičky prášku do pečiva., 250 g marcipánové hmoty., 75 g moučkového cukru., 75 g rybízového želé., alobal.,
Med, sirup, cukr a máslo rozpustíme. Směs přelijeme do mísy a necháme vychladnout. Citronát nasekáme najemno a s perníkovým kořením, rumovou příchutí a vejci vmícháme do vlažné medové směsi. Mouku smícháme s práškem do pečiva a zapracujeme do těsta. Těsto rozetřeme na tukem vymazaný plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 20 minut. Necháme na plechu vychladnout. Marcipán prohněteme se 60 g moučkového cukru. Na zbylém cukru ho vyválíme do do poloviny velikosti plechu. Rozpustíme rybízové želé a 2 minuty ho povaříme. Nejprve perník rozpůlíme. Potom jednu polovinu potřeme polovinou želé a přikryjeme marcipánem. Marcipán potřeme zbylým želé a přikryjeme druhou polovinou perníku. Pevně zabalíme do alobalu, zatížíme prkénkem a závažím či knihou a necháme tak přes noc. Polevu rozpustíme ve vodní lázni a necháme ji vychladnout. Perník nakrájíme na kostky 3 x 3 cm. Polevu znovu ohřejeme. Kostky perníku napichujeme na vidličku a namáčíme je v polevě. Potom je necháme na kuchyňské mřížce okapat a uschnout. Kostky uložíme do krabičky a dáme na chladné místo.
Doba přípravy cca 1 ½ hodiny., kousek asi 580 kJ / 140 kcal
Žádné komentáře:
Okomentovat