19. srpna 2016

Pestré sušenky

Na 40 kousků si připravíme: 250 g hladké mouky., vejce., 140 g medu., 2 lžíce mléka., 100 g másla nebo rostlinného tuku., nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu., dužinu z vanilkového lusku nebo sáček vanilkového cukru., 2 chemicky neošetřené pomeranče., 4 lžíce nutely., průsvitnou fólii., pečicí papír.,
Z prosáté mouky, vejce, medu (přibližně 20 g si odložíme), mléka, na kousky nakrájeného tuku, citronové kůry a vanilky nebo vanilkového cukru vypracujeme nejprve ruční nebo elektrickou hnětačkou, potom ještě rukama hladké těsto. Zhruba hodinu necháme na chladném místě odležet. Těsto vložíme mezi dvě průsvitné fólie a vyválíme na tenký plát, z kterého rádýlkem vykrájímekosočtverečky. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a v předehřáté troubě (elektrický sporák 175°., plyn stupeň 2) pečeme přibližně 12 minut dozlatova. Mezitím oba pomeranče důkladně omyjeme horkou vodou, osušíme, kůru tence oloupeme a nakrájíme na jemné proužky. Pomerančovou kůru dáme do zhruba 80 ml vody a při mírné teplotě vaříme přibližně 10 minut. Potom přimícháme zbylý med a necháme zkaramelizovat. Polovinu kosočtverečkůpotřeme nutelou, přiklopíme druhou polovinou a lehce přitlačíme. Nakonec sušenky ozdobíme proužky pomerančové kůry.
Doba přípravy cca hodiny., kousek asi 250 kJ / 60 kcal

Žádné komentáře:

Okomentovat