10. srpna 2016

Velikonoční dort

Na 12 kousků: Na těsto: 6 vajec, 150 g cukru, sáček vanilkového cukru, 150 g polohrubé mouky, 50 g solamylu, nastrouhanou kůru z citronu, papír na pečení
Na náplň: 4 lžíce kakaového likéru, plátek bílé želatiny nebo 1,5 g práškové, 100 g hořké čokolády, 100 g nutely, 3 žloutky, vejce, sáček vanilkového cukru, 3 lžíce cukru, 3 ½ kelímku smetany ke šlehání, 150 g meruňkového džemu, 70 g rybízového želé, 25 g sekaných pistácii, barevná cukrová vajíčka na ozdobení
Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme cukr a vanilkový cukr. Jeden po druhém vmícháme žloutky, pak mouku se solamylem a nakonec citronovou kůru. Dortovou formu o průměru 26 cm vyložíme pečícím papírem, naplníme těstem a povrch uhladíme. V předehřáté troubě pečeme přibližně 35 minut. Upečený piškot ponecháme ještě 10 minut ve formě. Pak ho vyjmeme a necháme na mřížce vychladnout. 2X prořízneme a spodní 2 díly rovnoměrně pokapeme kakaovým likérem. Na náplň si namočíme do trošky studené vody želatinu. Hořkou čokoládu a nutelu odděleně rozpustíme ve vodní lázní. Celé vejce, žloutky a oba cukry utřeme do pěny. Želatinu rozmačkáme a při mírné teplotě necháme rozpustit. Potom ji za stálého míchání přiléváme do žloutkové směsi. Dále přidáme rozpuštěnou čokoládu a nakonec nutelu. Ušleháme jeden kelímek smetany a opatrně přimícháme do krému. Odložíme přibližně na 15 minut do chladničky ztuhnout. Mezitím rozehřejeme meruňkový džem a propasírujeme přes síto. Obě spodní části dortu pokapané kakaovým likérem slabě potřeme džemem a zbylé množství si odložíme a ozdobení. Vyndáme z chladničky ztuhlý krém a polovinu natřeme na spodní část korpusu. Přiklopíme druhou částí, potřeme zbývajícím krémem a nakonec přiklopíme vrchním dílem. Ušleháme zbývající smetanu a zbytek cukru. 2 třetinami šlehačky potřeme povrch a strany dortu, poslední třetinou naplníme zdobicí sáček s hladkou trubičkou. Na povrch dortu nastříkáme dokola 12 obrysů vajíček. Ve středu dortu potom vytvoříme středně velký kruh z malých šlehačkových pusinek. Boky rovněž ozdobíme 2 řadami malých pusinek. Zahřejeme rybízové želé, rozmícháme dohladka a necháme zchladnout. Zbytek meruňkové´ho džemu také rozmícháme, podle potřeby zahřejeme. Nyní opatrně vyplníme středy šlehačkových vajíček střídavě meruňkovým džemem a rybízovým želé. Usekané pistácie nasypeme kolem vajíček jako trávu a totéž zopakujeme okolo vnitřního kruhu. Nazdobený dort uložíme minimálně na hodinu do chladničky. Cukrová vajíčka nasypeme do kruhu až těsně před podáváním, aby nezabarvila šlehačku.
Doba přípravy 2 hodiny, 1 kousek 390 kcal

Žádné komentáře:

Okomentovat