10. srpna 2016

Věnec z kynutého těsta

Na 20 kousků: 500 g hladké mouky, balíček droždí, 200 g cukru, 2 vejce, kůru z citronu, ½ l mléka, špetku soli, 60 g másla, 75 g kandovaného nebo lžičku mletého zázvoru, 500 g mletého máku, 400 ml mléka, 120 g moučkového cukru, 1-2 lžíce citronové šťávy, mouku na vál, pečící papír, tuk a strouhanku do formy, alobal
V hrnku zahřejeme ¼ l mléka, v něm rozmícháme špetku cukru, nadrobíme do něj droždí a necháme vzejít kvásek. Do velké mísy vsypeme mouku, uděláme důlek, do něhož vlijeme kvásek, rozklepneme vajíčko, přidáme sůl, 50 g cukru, rozehřátý tuk a strouhanou citronovou kůru. Všechno důkladně prohněteme na hladké těsto, přes něž dáme utěrku a necháme přibližně půl hodiny na teplém místě vykynout. Mák spaříme ¼ l vařícího mléka, smícháme s nadrobno kandovaným nebo mletým zázvorem a zbylým cukrem a za stálého míchání ho chvílí na mírném ohni prohříváme. Pak ho necháme vychladnout. Kynuté těsto ještě jednou prohněteme a na pomoučeném vále z něj vyválíme placku 40x*60 cm. Makovou náplň rozetřeme na těsto, přičemž necháme 2 cm kolem dokola volné. Těsto po delší straně zarolujeme, stočíme do tvaru věnce a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Ze zbylého vajíčka oddělíme bílek od žloutku. Okraje těsta potřeme bílkem a přitiskneme. Nahoře těsto dvakrát křížem nařízneme, kolem věnce postavíme boční část dortové formy a necháme těsto ještě 15 minut kynout. Žloutek rozkvedláme, věnec jím pomažeme a pečeme v předehřáté troubě 20 minut. Pak překryjeme alobalem a pečeme dalších 25 minut. Po upečení pomažeme věnec citronovou šťávou, kterou jsme předtím smíchali s moučkovým cukrem.
Doba přípravy 1 ½ hodiny, 1 Kousek 280 kcal


Žádné komentáře:

Okomentovat