12. srpna 2016

Barevné cukroví

Asi 50 kousků – 300 g moučkového cukru., lžíce sekaného oranžátu., 180 g másla., 300 g hladké mouky., špetka soli., 2 lžičky nastrouhané pomerančové kůry., 2 cl pomerančové šťávy., 2 žlutky., bílek., 1 – 2 lžíce citronové šťávy., různé potravinářské barvivo., 50 g čokolády., cukrářské perličky na ozdobu.,
Moučkový cukr a oranžát dáme do mixéru a důkladně rozmixujeme. Poté vysypeme na vál, přidáme mouku, na vločky nakrájené máslo, sůl, pomerančovou kůru a šťávu, žloutky a všechny přísady zpracujeme do hladkého těsta. Z těsta vytvarujeme bochánek, zabalíme jej do fólie a asi na 60 minut uložíme do chladničky. Troubu předehřejeme na 180°C. Na pomoučeném vále vyválíme z těsta zhruba 4 mm silnou placku, ze které potom vypichujeme různě veliké půlměsíčky, hvězdičky a kolečka. Plech vyložíme papírem na pečení. Cukroví na něj narovnáme a kolečka, ze kterých chceme udělat sněhuláky klademe kouskem do obloučku na sebe a přimáčkneme. Pečeme na střední příčce asi 10 minut. Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout. Z bílku za postupného přidávaní 200 g moučkového cukru ušleháme tuhý sníh. Nakonec vmícháme citronovou šťávu . Část sněhu obarvíme potravinářským barvivem. Čokoládu nalámeme do malého rendlíku a v horké vodní lázni rozpustíme. Různě veliké hvězdičky naskládáme na sebe a slepíme bílkovým sněhem. Podle vlastní fantazie je ozdobíme bílou, barevnou a čokoládovou polevou a posypeme perličkami. sněhulákovi uděláme čokoládový klobouček a největší kolečko posázíme knoflíky.
Příprava asi 35 minut., chlazení asi 60 minut., pečení asi 10 minut., kousek asi 70 kcal., g bílkovin., 3 g tuků., 10 g sacharidů.
Tip – Už i na našem trhu je zvláště v předvánočním období dostatek nejrůznějších cukrářských ozdob. Kromě perliček všech barev a velikostí si můžeme vybrat třeba barevná nebo čokoládová srdíčka, lístečky a různá sypání. Velmi hezky se na cukroví vyjímá například krokantové sypání.

Žádné komentáře:

Okomentovat