22. srpna 2016

Medový dort

Na 12 kousků – 100 g korintek nebo rozinek., 2 lžíce rumu., 50 g citronátu., 250 g mouky., 3 lžičky kypřicího prášku., 50 g kakaa., kůra z ½ citronu., lžička skořice., ½ lžičky mletého hřebíčku., 50 g mletých mandlí., 300 g měkkého másla., nebo margarínu., 200 g tekutého medu., 6 vajec.,
Poleva – 100 g rybízového želé., 125 g bílé čokolády.,
Omyjeme korintky či rozinky pod tekoucí vodou. Zalijeme je rumem, aby změkly a nasály aroma. Citronát nasekáme nadrobno. Smícháme mouku, kypřicí prášek, kakao, citronovou kůru, skořici, hřebíček a mandle. Vymastíme rozvírací formu o průměru 26 cm. Utřeme med a cukr. Do medové pěny přidáváme mouku a vejce. Troubu předehřejeme na 180° C. Do těsta nasypeme nadrobno nasekaný citronát a rumové rozinky. Nakonec dáme těsto do vymaštěné formy a pečeme 40 minut. Propečení zkoušíme vpichem špejle. Pokud na špejli neulpí žádné těsto, je dort upečený. Pokud je korpus dortu uvnitř ještě syrový, prodloužíme dobu pečení o 5 dalších 10 minut. V hrnci pomalu rozehříváme rybízové želé, dokud se zcela nerozpustí. Dort mezitím necháme vychladnout. Teprve pak ho můžeme potřít tekutým želé. Část čokolády nastrouháme na hoblinky a zbytek rozpustíme v horké vodní lázni. Hoblinky můžeme rovněž připravit z rozpuštěné čokolády, kterou necháme vychladnout na studené ploše. Rozpuštěnou bílou čokoládu potřeme celý korpus upečeného dortu a posypem jej čokoládovými hoblinkami.
Příprava cca 25 minut. Pečení cca 40 minut., kousek cca 500 kalorií.

Žádné komentáře:

Okomentovat