26. srpna 2016

Krémový dort s čokoládou

Na asi 12 kousků si připravíme – 100 g hořké čokolády., 3 kelímky (po 250 ml) smetany ke šlehání., 4 vejce., 160 g cukru., špetku soli., strouhanou kůru z pomeranče., 3 lžíce pomerančové šťávy., 60 g polohrubé mouky., 60 g škrobu., ½ lžičky prášku do pečiva, ½ lžičky mleté skořice., 6 lžic vaječného likéru., 100 g nasekané bílé čokolády., 50 g strouhané hořké čokolády., 12 čokoládových hvězdiček na zdobení., pečicí papír.,
Hořkou čokoládu nahrubo nasekáme. Ohřejeme 600 ml smetany, čokoládu v ní rozpustíme a poté uložíme na 8 hodin na chladné místo oddělíme žloutky od bílků. Bílky a 3 lžíce studené vody ušleháme dotuha a vmícháme cukr, sůl, žloutky, pomerančovou šťávu a kůru. Mouku smícháme se škrobem, práškem do pečiva a skořicí a zapracujeme do těsta. Dortovou formu (o průměru 26 cm) vyložíme pečicím papírem a naplníme těstem. Pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 200° C., plyn stupeň 3) zhruba 20 minut. Upečený korpus dáme na mřížku vychladnout. Čokoládovou smetanu vyšleháme dotuha a přidáme 4 lžíce likéru. Třetinu šlehačky odložíme stranou, do zbylé čokoládové šlehačky vmícháme bílou čokoládu. Korpus dvakrát vodorovně překrojíme spodní díl potřeme polovinou šlehačky s bílou čokoládou. Přikryjeme druhým dílem, který potřeme zbylou šlehačkou s bílou čokoládou. Položíme poslední díl korpusu. Dort potřeme kolem dokola zbylou čokoládovou šlehačkou. Zbývající smetanu vyšleháme dotuha. Dort nakonec ozdobíme strouhanou čokoládou, hvězdičkami šlehačky, zbylým vaječným likérem a čokoládovými hvězdičkami.
Doba přípravy asi hodina (bez doby čekání)., kousek přibližne1380 kJ / 330 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat