Na asi 16 kousků si připravíme – 40 g rozinek., 2 lžíce rumu., 130 g mletého máku., 100 ml mléka., 8 žloutků., 450 g moučkového cukru., 75 g mletých mandlí., ½ lžičky mleté skořice., na špičku nože mletého hřebíčku., 100 g polohrubé mouky., 3 bílky., tuk a strouhanku na vymazání formy., 4 menší citrony., 250 g krystalového cukru., lžíci másla nebo hery., 45 g škrobu., mandle, rozinky a mák na zdobení.,
Rozinky pokapeme rumem. Mléko zahřejeme k bodu varu, přelijeme jím mák, promícháme a necháme zchladnout. Šest žloutků a 150 g moučkového cukru vyšleháme do pěny a vmícháme do ní mandle, mák, rozinky, skořici, hřebíček a mouku. Bílky ušleháme na tuhý sníh a přimícháme do těsta. Dortovou formu (o průměru 24 cm) vymažeme tukem vysypeme strouhankou a naplníme těstem. Pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 175° C., plyn stupeň 2) asi 35 minut. Pak necháme na mřížce vychladnout. Citrony vymačkáme a odměříme 175 ml šťávy a ¼ l vody přivedeme k varu. Škrob rozmícháme b lžíci vody, přidáme ke šťávě a krátce povaříme. Zbylé žloutky rozkvedláme, smícháme s trochou citronového krému, vmícháme je do zbylého a necháme vychladnout. Dortový korpus vodorovně rozřízneme, spodní díl potřeme krémem a překryjeme druhou částí korpusu. Dort uložíme asi na 4 hodiny do chladničky. Ze zbývajícího moučkového cukru, citronové šťávy a lžíce horké vody umícháme polevu. Dort potřeme polevou a ozdobíme mandlemi, rozinkami a mákem. Polevu necháme ztuhnout.
Doba přípravy asi 1 ½ hodiny (bez doby čekání)., kousek přibližně 1420 kJ / 340 kcal.
Žádné komentáře:
Okomentovat