Na 16 kousků – 4 žloutky., 150 g cukru., kůra z citronu., 5 bílků., špetka soli., 180 g mletých mandlí., 100 g polohrubé mouky., 2 lžíce kakaa.,
Krém – 50 g másla., 40 g moučkového cukru., 2 – 3 cl likéru.,
Na ozdobení – 50 g mandlových plátků., moučkový cukr.,
Vymastíme formu na pečení (délka asi 30 cm). Vysypeme ji mandlovými plátky. Utřeme žloutky se 100 g cukru a citronovou kůrou. Z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh. Do něj pomalu přidáváme 50 g cukru. Šleháme tak dlouho dokud není sníh zcela tuhý a lesklý. Troubu předehřejeme na 180° C. Do ušlehaných bílků opatrně vmícháme 150 g mandlí a mouku , kterou jsme předem prosili sítem. Do ¼ množství takto připravené hmoty vmícháme kakao a 30 g mandlí. Rozetřeme na dno formy a těsto uhladíme. Poté nalijeme na kakaovou směs zbývající těsto. Pečení trvá přibližně 45 minut. Hotový korpus necháme před konečnou úpravou důkladně vychladnout. V míse pečlivě utřeme změklé máslo s moučkovým cukrem. Přidáme likér a vše důkladně promícháme. Srnčí hřbet vyklopíme a ze dna vykrojíme trojúhelníkový díl, který rovnoměrně naplníme krémem. Odříznuté dno pokapeme likérem a opět přilepíme ke zbylé půlkruhové části. Nakonec moučník posypeme moučkovým cukrem. Kdo chce, může rovněž použít nastrouhanou hořkou čokoládu (hoblinky) či nasekané lískové oříšky.
Příprav cca 40 minut., pečení cca 45 minut., porce cca 200 kalorií.
Žádné komentáře:
Okomentovat