22. srpna 2016

Jelení pečeně se zelím a knedlíkem

Pro 6 osob si připravíme – 1,5 kg jelení kýty., sůl., bílý pepř., 5 plátků slaniny., 2 mrkve., 100 g celeru., 3 cibule., skleničku brusinek (370 ml)., hlávku červeného zelí (asi 800 g)., 8 šalotiek., 2 lžíce oleje., bobkový list., 2 hřebíčky bobulky jalovce., kuličku nového koření., 3 lžíce cukru., 4 lžíce octa., balíček směsi na bramborové knedlíky., svazeček petrželky., 100 ml šlehačky., lžíci hladké mouky.,
Omytou a osušenou jelení kýtu potřeme solí a pepřem, vložíme na pekáč a obložíme slaninou. Pečeme asi 1 ½ hodiny v předehřáté troubě (elektrický sporák 200° C., plyn stupeň 3). mrkev, celer a cibule oloupeme, nakrájíme na větší plátky a přidáme do pekáče k masu. Po 20 minutách pečení podlijeme čtvrtlitrem horké vody nebo vývaru. Během pečení maso dál podle potřeby podléváme a povrch kropíme vypečenou šťávou. Po hodině sejmeme z pečeně plátky slaniny. Otevřeme brusinkový kompot, vyklopíme na sítko a šťávu si zachytíme. Očištěnou a omytou hlávku červeného zelí nakrouháme na proužky. Šalotky oloupeme, podélně rozpůlíme a osmahneme v kastrole na rozpáleném oleji. Šalotky vyjmeme, do kastrolu vložíme pokrájené zelí a krátce osmahneme. Pak podlijeme 100 ml horké vody a brusinkovou šťávu z kompotu. Přidáme bobkový list, hřebíček, jalovec, nové koření, cukr a ocet. Dusíme pod pokličkou asi 45 minut, vložíme osmahnuté šalotky a polovinu brusinek a dusíme ještě 15 minut. Těsto na bramborové knedlíky připravíme podle návodu na obalu a necháme 10 minut odpočinout. Pod proudem studené vody opláchneme zelenou petrželku, zlehka osušíme v ubrousku, nadrobno ji posekáme a zapracujeme do těsta. Tvarujeme 12 kulatých knedlíčků (anebo dvě tradiční šišky), vložíme do vroucí osolené vody a vaříme při mírnější teplotě asi 20 minut. Mezitím vyjmeme jelení pečeni z pekáče, dáme do nahřáté nádoby a udržujeme ji teplou. Výpek přecedíme, uvedeme znovu do varu. Ve smetaně ke šlehání dobře rozmícháme hladkou mouku a přilijeme do výpeku. Necháme 5 minut povařit a vmícháme zbylé brusinky. Maso nakrájíme na plátky a úhledně upravíme s dušeným zelím a bramborovými knedlíky na servírovací mísu. Přelijeme troškou omáčky, většinu však podáváme zvlášť.
Doba přípravy přibližně 1 ¾ hodiny., porce asi 2980 kJ / 710 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat