20. srpna 2016

Betlémské hvězdy-recept

Na si 14 kousků si připravíme – 300 g hladké mouky., 200 g másla., 100 g cukru., vanilkový cukr., vejce., špetku soli., 100 g marcipánu., 75 g pomerančové zavařeniny., 150 g cukru moučka., pár kapek červeného potravinářského barviva.,
Z mouky, cukru, tuku, vanilkového cukru. Vejce a soli vypracujeme těsto a necháme je půl hodiny v chladu. Vychlazené těsto na pomoučeném válu vyválíme na 3 mm silnou placku. Ozubeným vykrajovátkem uděláme 28 koleček a dáme je na plech pokrytý pečicím papírem. V předehřáté troubě (elektrický sporák 200° C., plyn stupeň 3) pečeme přibližně 15 minut. Marcipán a pomerančovou zavařeninu promícháme. Touto hmotou spojíme vždy dvě kolečka k sobě. Moučkový cukr smícháme s 3 – 4 lžicemi vody. Polovinu polevy obarvíme červeným potravinářským barvivem – vznikne růžová poleva. Hvězdičky děláme tak, že na kolečka svrchu položíme vykrajovací formičku, nalijeme do ní trochu polevy zvolené barvy a necháme chvíli ztuhnout. Okraje placiček potřeme polevou vždy opačné barvy, než je hvězdička.
Doba přípravy zhruba 1 ¼ hodiny., kousek má 1340 kJ / 320 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat