200 g hladké mouky., špetka soli., asi 60 g tuku., 100 ml horké vody., lžička vinného octa nebo citronové šťávy., 50 g mouky na vyválení., strouhaný perník nebo sušené pšeničné klíčky., 800 g vykrájených jablek., skořicový cukr., 100 g rozinek., popř. 100 g nahrubo nakrájených ořechů.,
Mouku prosijeme se solí. Tuk rozehřejeme a 2 lžíce přidáme do vody s octem nebo citronovou šťávou, přilijeme k mouce a zpracujeme tužší těsto, podle potřeby přidáme mouku. Potom těsto vytloukáme, až je hladké a nechytá se válu. Vložíme je do mikroténového sáčku a necháme je nad párou nahřát. Pak těsto rozválíme a na moukou posypané utěrce je vytahujeme, až je průhledné. Pokapeme je rozehřátým tukem, posypeme perníkem nebo klíčky, na plátky nakrájenými jablky, skořicovým cukrem, propláchnutými rozinkami, ořechy. Těsto pomocí utěrky stáčíme a zároveň kropíme tukem. Závin přendáme na tukem potřený plech, potřeme jej tukem, vložíme do trouby vyhřáté na 210° C a upečeme. Závin znovu potřeme zbylým tukem, ještě teplý pocukrujeme a nakrájíme.
Žádné komentáře:
Okomentovat