20. srpna 2016

Barevní medvídci-recept

Na si 10 figurek si připravíme – 210 g hladké mouky (z toho 10 g na vál)., 320 g moučkového cukru., 75 g tekutého medu., 75 g másla či hery., vejce., ¼ lžičky jedlé sody., koření - tlučený anýz, nové koření a hřebíček (celkem ½ lžičky)., bílek., lžičku kakaového prášku., 4 potravinářské barvy., pestrá cukrová srdíčka a perličky na zdobení., karton na šablony., pečicí papír.,
Mouku, přibližně 70 g cukru, med, vejce, máslo či heru, jedlou sodu a koření smícháme v míse a vypracujeme vláčné těsto. Zabalíme je do fólie a dáme minimálně na půl hodiny (lépe na hodinu) do chladničky. Mezitím si vyrobíme z tuhého kartonu jednoduché šablony figurek. Těsto pak dáme na pomoučený vál a vyválíme plát asi 4 milimetry silný. Položíme na něj šablony a vyřízneme 3 velké a 2 malé medvídky a pytel. Odřezky těsta pak prohněteme, znovu vyválíme a vykrájíme další figurky. Všechny postavičky přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 200° C., plyn stupeň 3) přibližně 10 minut. Pak plech vyjmeme z trouby a pečivo necháme vychladnout. Zbylý práškový cukr a bílek utřeme s lžící vody dohladka. Jednou lžíci polevy naplníme mikrotenový sáček, u něhož odstřihneme růžek. 1 – 2 lžíce polevy obarvíme kakaem. Zbytek směsi si rozdělíme na čtyři díly. Každý z nich potom smícháme s jinou barvou. Všechny figurky odzdobíme podle fantazie barevnými cukrovými polevami, cukrovými srdíčky a perličkami.
Doba přípravy přibližně 1 ¾ hodiny (bez doby čekání)., malý medvídek asi 1470 kJ / 350 kcal., velký medvídek asi 2940 kJ / 700 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat