22. srpna 2016

Roláda se skořicí

Pro 6 osob si připravíme – 2 vejce., špetku soli., 50 g cukru., balíček vanilkového cukru., 50 g polohrubé mouky., 25 g solamylu., ½ lžičky prášku do pečiva., granátové jablko.,skořici na posypání., 3 lžíce mletých pistácií
Na zmrzlinový krém – 2 žloutky., 35 g cukru., dužinu z jednoho lusku vanilky., lžičku skořice., kelímek šlehačky (200 ml).,
Na zmrzlinový krém rozšleháme dotuha žloutky, cukr, vanilku a skořici a vmícháme ušlehanou šlehačku. Krém dáme asi na hodinu mrazit, čas od času ho promícháme. Na piškotové těsto rozklepneme vejce a oddělíme bílky od žloutku – z bílků, dvou lžic vlažné vody a soli šleháme tuhý sníh, ke konci postupně přisypáváme cukr a vanilkový cukr. Vmícháme žloutky. Promísíme mouku, solamyl a prášek do pečiva, vše prosijeme do směsi a promícháme. Na na polovici plechu vyloženého pečicím papírem a rozděleného složeným páskem z alobalu těsto rozetřeme. V předehřáté troubě (elektrický sporák 200° C., plyn stupeň 3) pečeme přibližně 10 minut. Upečený piškot vyklopíme na vlhkou utěrku posypanou cukrem, opatrně sejmeme pečicí papír, zakryjeme druhou polovinou vlhké utěrky a necháme vychladnout. Potom piškot rovnoměrně potřeme zmrzlinovým krémem, pomocí utěrky stočíme do rolády a necháme nejméně čtyři hodiny (nejlépe přes noc) v mrazničce. Před podáváním necháme roládu mírně rozmrazit. Granátové jablko omyjeme, rozpůlíme, zrníčka vydlabeme na misku a šťávu zachytíme zvlášť a odložíme. Roládu nakrájíme asi na 12 kousků, po dvou rozdělíme na dezertní talíře a ozdobíme zrníčky a šťávou z granátového jablka. Dezert podáváme sypaný skořicí a mletými pistáciemi.
Doba přípravy asi 60 minut., porce asi 1130 kJ 270 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat