22. srpna 2016

Křehké těsto- Základní předpis a rady

Základní předpis na 40 koláčků
Do 300 g hladké mouky uděláme lžící jamku, do které dáme vajíčko a 300 g cukru. Přidáme 200 g změklého másla nebo margarínu a vše krájíme nožem. Vyhýbáme se hnětení rukama, protože bychom těsto příliš zahřáli. Křehké těsto se s teplem nesnáší. Je důležité, aby těsto zůstalo co nejchladnější, jinak ztrácí svou konzistenci. Zpracované těsto zabalíme do fólie a dáme na 30 minut do chladničky. Čím déle těsto necháme vychladnout, tím lepší bude. Nakonec z těsta vyválíme asi 3 – 5 mm silný plát a vypichujeme kolečka či jiné tvary. Pečeme při 220° C asi 10 minut dozlatova.
Tipy a triky
Nemůže-li se těsto spojit, přidáme trochu studené vody nebo bílku. Nepřidáváme již žádnou mouku, jinak se dočkáme pečiva tvrdého jako kámen. Těsto hněteme rukama opravdu jen chvíli, aby se příliš nezahřálo.
Aby těsto nevyschlo, když odpočívá, zabalíme je do fólie a dáme vychladit. 30 minut před zpracováním těsto vyjmeme z chladničky studené těsto se hůře zpracovává. To, co zbude s těsta při vykrajování, vždy smícháme s těstem čerstvým a studeným.
Čím více cukru použijeme, tím bude pečivo křehčí. Dokonale jemného těsta docílíme použitím moučkového cukru. Diabetici mohou použít umělé sladidlo, pak ale doporučujeme pečivo péci za nižší teploty (asi 160° C).
Do pečiva nepoužívejme dietní margaríny. Obsahují příliš mnoho vody a málo nezbytného tuku, čímž zhoršují kvalitu těsta. 100 g mouky můžeme nahradit mletými vlašskými ořechy nebo mandlemi. Kvalita těsta tak zůstane zachována.
Obměny:
Stříkané pečivo na 40 kousků
Díky mléku je těsto na stříkané pečivo poněkud lehčí a křehčí, je také podstatně řidší než třeba těsto křehké, proto je nemůžeme vyválet na plát, ale pouze naplnit do zdobicího sáčku a nastříkat na vymazaný plech. Utřeme 200 g vláčného másla se 100 g cukru, vejcem a 8 lžícemi vlažného mléka. Smícháme 100 g mouky se 10 g solamylu. Takto obohacenou mouku přidáme k těstu, které pak necháme 30 minut vychladnout, aby se všechny přísady důkladně spojili. Během odpočívání uvolňuje mouka důležitý lepek. Zdobicí sáček naplníme těstem. Na plech stříkáme hvězdičky, srdíčka či kopečky. Jednoduše vytváříme různé vzory podle přání.
Zdobení
Ještě než dáme pečivo péct, můžeme na syrové těsto nasypat nasekané lískové oříšky, vlašské ořechy, mandle, pistácie či kandované ovoce. Je-li pečivo hotové, můžeme jeho konce ozdobit namáčením do čokoládové polevy. Vlhkou polevu lze posypat barevným cukrem, ořechy a podobnými ozdobami. Pečivo můžeme pochopitelně slepovat zavařeninou nebo nugátem a tvořit tak dvojité cukroví. Slepované pečivo můžeme máčet v rozpuštěné čokoládě celé nebo jenom jeho konce. Malý trik, který ocení zejména děti – zkuste jednu stranu namáčet v bílé čokoládě.

Žádné komentáře:

Okomentovat