Na 20 kousků si připravíme – 250 g másla nebo rostlinného tuku,. 250 g cukru., 4 vejce., 200 g polohrubé mouky., 100 g škrobové moučky., lžičku prášku do pečiva., citron., sůl., tuk a strouhanku do formy.,
Na makovou náplň – 30 g cukru., 70 g piškotů., 60 g mletého máku., 20 g másla., vejce.,
Na náplň svaříme cukr s 80 ml vody. Piškoty umeleme a smícháme s mákem. Dáme je do mísy, zalijeme cukrovou vodou, přidáme tuk, vejce a promícháme. Hotovou směs necháme zchladnout. Na vláčné těsto utřeme změklý tuk s cukrem do pěny. Citron omyjeme, osušíme a nastrouháme kůru. Přidáme ji s vejci a špetkou soli do pěny a pečlivě rozmícháme. Pak po částech přisypáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a škrobovou moučkou, až vznikne hladké těsto. Chlebíčkovou formu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Naplníme ji 2/3 těsta, uhladíme a překryjeme makovou náplní. Přidáme zbylé těsto, povrch opět uhladíme a vidličkou opatrně protáhneme od středu ke stranám, aby vzniklo mramorování. Vložíme do předehřáté trouby (elektrický sporák 175° C., plyn stupeň 2) a pečeme přibližně 80 – 90 minut. Hotový chlebíček necháme ještě asi 5 minut ve vypnuté troubě, pak opatrně vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
Doba přípravy asi 2 hodiny., kousek asi 1090 kJ / 260 kcal.
Žádné komentáře:
Okomentovat