Na 8 kousků – čokoládový piškotový korpus (asi 300 g).,
náplň – vanilkový lusk., 700 ml smetany., 130 g cukru., 3 plátky želatiny., 3 lžíce sekaných lískových oříšků., 3 kyselá jablka., lžička citronové šťávy., lžíce másla., špetka skořice.,
na obložení a ozdobení – 300 g lučiny., 100 g jogurtu., svazek máty., 3 lžíce moučkového cukru., 4 lžíce čokoládových hoblinek.,
Z vanilkového lusku vyškrábeme dřeň a dáme ji spolu s 500 ml smetany a 100 g cukru do hrnce krátce povařit. Mezitím namočíme želatinové plátky a přidáme je ke smetaně. Vše důkladně zamícháme želatina musí být dokonale rozpuštěná. Troubu předehřejeme na 175° C. Na plechu opražíme lískové oříšky. Jablka oloupeme, nakrájíme a pokapeme citronovou šťávou. Zabrání se tak jejich zhnědnutí. Na mírném ohni rozpustíme máslo, do kterého přidáme 30 g cukru., cukr necháme zprudka karamelizovat. Do karamelu přidáme jablka, krátce a zprudka opečeme. Sejmeme z ohně a přidáme skořici. Necháme vychladnout. Ušleháme 200 ml sladké smetany. Šlehačku, kterou v tomto případě nesladíme, smícháme s opraženými oříšky a jablky v karamelu. Vše přidáme do vanilkového krému, který by měl být dostatečně vychlazený, aby se nesrazil. Piškotový korpus vodorovně rozřízneme a naplníme vanilkovým krémem. Dort vložíme do mrazničky a necháme přes noc chladit. Lučinu rozetřeme s jogurtem. Vzniklým krémem potřeme celý mražený dort. Na kraj dortového povrchu přitiskneme dekorativní mátové lístky. Cukr smícháme se skořicí. V tomto případě můžeme skořice převažovat nad cukrem. Tento čokoládový dort se vyznačuje výraznou chutí. Uprostřed dortu vytvoříme pomocí šablony ve tvaru jablka obrázek skořicovým cukrem. Vše nakonec zasypeme čokoládovými hoblinkami. Dort bychom měli zkonzumovat co nejrychleji, ještě za studena.
Příprava cca 40 minut., mražení cca 12 hodin., kousek cca 390 kalorií.
Žádné komentáře:
Okomentovat