20. srpna 2016

Křehké ořechové věnečky

Na přibližně 40 kousků si připravíme – 300 g polohrubé mouky., 180 g másla nebo ztuženého tuku., 100 g moučkového cukru., 100 g mletých vlašských ořechů., 2 žloutky., strouhanou citronovou kůru.,
Na polevu – 50 g čokolády na vaření., 25 g ztuženého tuku.,
Do prosáté mouky a cukru přidáme tuk rozkrájený na malé kousky, mleté ořechy, žloutky a nakonec nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu. Vypracujeme těsto, které dáme asi na půl hodiny do chladu odležet. Připravíme si masový mlýnek s s hvězdicovým nástavcem (koncovkou) a postupně jím protlačujeme těsto. Tyčinky dlouhé asi 10 cm stočíme do malých koleček – věnečků. Ty pak přeneseme na vymazaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě dorůžova – asi 7 až 8 minut (elektrický sporák 175°., plyn stupeň 2). V horké lázni rozpustíme tuk s čokoládou na vaření a umícháme hladkou polevu. Vychladlé věnečky máčíme zpoloviny v polevě.
Doba přípravy zhruba 40 minut., kousek přibližně 400 kJ / 95 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat