8. srpna 2016

Pečená jehněčí kýta a bramborová kaše s pórkem

1500 g jehněčí kýty, 500 ml jehněčího vývaru, 4 lž pasty z černých oliv, 4 česneky, 40 g čerstvého rozmarýnu, rostlinný olej, sůl, čerstvě mletý pepř,
Kaše: 600 g brambor, 3 pórky, 250 ml mléka, 250 ml smetany, sůl, pepř
Omyjeme a osušíme kýtu. Nožem nařízneme maso do hloubky cca 3 cm a do zářezů vkládáme olivovou pastu. Pastou také potřeme povrch kýty. Do zářezů přidáme i rozmačkaný česnek a snítky rozmarýnu. Nasolíme a posypeme čerstvě mletým pepřem. Necháme asi 2 hod odležet v chladu. Pekáč si vymažeme olejem, na něj poklademe rozmarýn a pak přidáme kýtu. Dáme do předehřáté trouby ( 210 stupňů. C) asi na 20 min. Pak stáhneme teplotu na 190 stupňů C, přidáme celé stroužky česneku a podlijeme vývarem. Kýtu přikryjeme alobalem a necháme asi 1,5 hod. péci. Na posledních 20 min. alobal sundáme. Když je maso měkké, vyndáme ho a do šťávy přidáme zbytek vývaru a zbytek olivové pasty. Necháme krátce povařit.
Kaše: Uvařené brambory rozmačkáme, přilijeme mléko, smetanu, přidáme sůl a vyšleháme. Nakrájený pórek povaříme v osolené vodě a pak ho vmícháme do kaše.

Žádné komentáře:

Okomentovat