18. srpna 2016

Vánočky a pletýnky s mandlemi a rozinkami

Lžíci cukru rozetřeme s droždím, přidáme 1 až 2 lžíce mouky a 2 lžíce mléka. Kvásek necháme 5 minut vzejít (ne déle). Ve vlažném mléce rozpustíme sůl, cukr vanilkový cukr, tuk a nakonec do něj rozkvedláme žloutky. Připravenou směs nalijeme do mísy na prosátou mouku a přidáme kvásek. Vařečkou těsto spojíme a důkladně vymícháme, až se v něm tvoří bubliny. Potom je dáme na vál a ještě je rukama vypracujeme tak, aby se nechytalo na ruce ani na podložku, a necháme dvě až tři hodiny na teplém místě kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 8 dílů, z nichž vyválíme stejně silné prameny. Spodní část vánočky pleteme ze čtyř pramenů, vždy od středu ke kraji. Upletený cop přeneseme na tukem vymazaný plech. Hřbetem ruky uděláme doprostřed copu rýhu, do které pak nasypeme část spařených a oloupaných mandlí a rozinek. Do ní posadíme další cop upletený že tří pramenů uděláme hřbetem mělkou rýhu a nasypeme do ní mandle. Poslední díl těsta rozdělíme na polovinu a vyválíme dva tenčí prameny, které stočíme a nedopletené konce podsuneme pod oba konce vánočky a mandlemi posypeme celou vánočku. Aby se vánočka při pečení neroztrhla či nezhroutila, zapíchneme do ní asi 4 špejle. Necháme ji ještě zhruba ¾ hodiny na plechu dokynout. Pak ji vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 1 ½ hodiny. Po desetiminutovém zapečení při 200° C snížíme teplotu na 180° C a vánočku zvolna propékáme. Při poslední fázi pečení ji překryjeme mastným nebo mokrým papírem, aby povrch nezhnědl. Hotovou vánočku necháme na mřížce vychladnout, vyjmeme špejle a posypeme ji práškovým cukrem.
U pletýnek postupujeme tak, že těsto rozdělíme na 14 dílů, každý z nich na 9 části, z nichž spleteme spodní část ze čtyř, střední ze tří a horní ze dvou pramenů. Upevníme párátky a necháme asi 20 minut kynout. Pak pečeme asi ½ hodiny, přičemž po 5 minutách snížíme teplotu z 200 na 150° C.
Doba přípravy asi 2 hodiny (bez doby čekání)., kousek zhruba 1085 kJ / 260 kcal
Tip: U kynutého těsta je velmi důležité, aby bylo zadělávané z přísad se stejnou teplotou, jinak se obtížně vymíchává. Všechny suroviny si proto připravíme asi půl hodiny předem, aby získaly pokojovou teplotu.
Vánočku pleteme tak, že rozložíme jednotlivé prameny vedle sebe a začneme je proplétat od středu k jednomu konci, pak dopleteme druhou polovinu. Pletením od konce by se cop neúměrně prodloužil a ztenčil.

Žádné komentáře:

Okomentovat