7. srpna 2016

Brusinkový dort „Hvězda“

Na 16 kousků si připravíme – 260 g másla., 430 g cukru., špetku soli., 4 vejce., sáček vanilkového cukru., 200 g polohrubé mouky., 160 g škrobové moučky., lžičku prášku do pečiva., malý kompot brusinek., 1/3 l ananasové šťávy., šťávu a kůru z citronu., 3 žloutky., karambolu (hvězdicové ovoce).,
Utřeme 250 g tuku, 230 g cukru., vanilkový cukr a sůl. Přidáme 4 vejce. Smícháme mouku, 100 g škrobové moučky a prášek do pečiva. Vypracujeme krémové těsto, které vlijeme do vymazané dortové formy. V předehřáté troubě (elektrická sporák 175° C., plyn stupeň 2) pečeme asi 45 minut. Po upečení necháme vychladnout. Dáme okapat brusinky. Ananasovou šťávu doplníme vodou na potřebný ½ litr. Z něj odebereme 6 lžic a smícháme se 60 g škrobové moučky. Svaříme zbylou šťávu, citronovou šťávu a strouhanou kůru, 10 g tuku a 200 g cukru. Přidáme rozpuštěný škrob a znovu za stálého míchání povaříme. Necháme asi 5 minut vychladnout. Pak do krému přidáme rozšlehané žloutky. Dort vodorovně rozpůlíme. Dvě lžíce brusinek si odložíme, zbytek smícháme s 2/3 krému. Vzniklým brusinkovým krémem spojíme obě poloviny dortu, který svrchu potřeme zbylou třetinou krému. Z odložených brusinek na dortu vytvoříme hvězdu a dozdobíme plátky karamboly.
Doba přípravy přibližně 1 ½ hodiny., kousek má 1510 kJ / 360 kcal.
Tip – Karambola, kterou použijete na ozdobu dortu, je exotické ovoce známe také jako tzv. Hvězdicové ovoce. Svou lahodnou chutí připomíná směs jablek a angreštu. Zralá karambola je zlatožlutá. Křehká kůra karamboly se může po umytí také jíst.


Žádné komentáře:

Okomentovat