7. srpna 2016

Lanýžový dort se sektem

Na 16 kousků si připravíme – 4 vejce., 250 g cukru moučka., vanilkový cukr., 1 – 2 kapky mandlové tresti., 100 g polohrubé mouky., 2 lžičky prášku do pečiva., 50 g škrobové moučky., 400 g bílé čokolády., 125 g másla., 350 ml sektu., 2 sáčky ztužovače šlehačky., 300 ml šlehačky., 2 lžíce sekaných nesolených pistácií., 50 g čokoládových hoblinek.,
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z nich a 4 lžic studené vody ušleháme tuhý sníh. Přimícháme 125 g moučkového cukru a vanilkový cukr. Dále přidáme mandlovou tresť a žloutky. Smícháme mouku, prášek do pečiva, škrobovou moučku a přidáme do sněhu. Hotové těsto vylijeme do vymazané dortové formy. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut (elektrický sporák 175° C., plyn stupeň 2). Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Máslo a 125 g moučkového cukru utřeme. Přidáme rozpuštěnou čokoládu, 300 ml sektu a ztužovač šlehačky. Utřeme krém a dáme vychladit. Vychlazený korpus 2 x příčně rozkrojíme. Pokapeme 50 ml sektu. Sodní část potřeme polovinou vychlazeného krému a přiklopíme druhým dílem. Zbytek krému naneseme i na něj a přiklopíme třetím dílem korpusu. Necháme stát 30 minut v chladu. Šlehačku ušleháme do tuha. Trochu si odložíme strnou a zbytkem potřeme celý dort. Zdobíme kopečky zbylé šlehačky, sekanými pistáciemi a čokoládovými hoblinkami.
Doba přípravy asi 1 ½ hodiny., kousek má 1840 kJ / 440 kcal.


Žádné komentáře:

Okomentovat