7. srpna 2016

Čokoládový dort s pomeranči

Na 12 kousků si připravíme – 4 vejce., 4 žloutky., vanilkový cukr., 150 g cukru., 125 g polohrubé mouky., 20 g kakaového prášku., ½ lžičky prášku do pečiva., 6 plátků bílé želatiny., 6 pomerančů., šťáva z citronu., 500 ml šlehačky., 100 g hořké čokolády.,
Vejce rozklepneme a oddělíme žlutky od bílků, ze kterých ušleháme sníh. Přidáme 75 g cukru a vanilkový cukr. Vmícháme 6 žloutků. Pak smísíme mouku, kakao a prášek do pečiva a přidáme do sněhu. Hmotu dáme na plech s pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě asi 10 minut (elektrický sporák 200° C., plyn stupeň 3). pak vyklopíme na cukrem posypanou utěrku a stáhneme papír. Vlhkou utěrkou piškot přikryjeme a necháme vychladnout. Mezitím namočíme želatinu. Umyjeme pomeranč a kůru nastrouháme. Tento pomeranč a 4 další oloupeme, aby zůstali bez bílé dužiny. Dílky od sebe oddělíme, vytékající šťávu zachytíme. Doplníme ji citronovou šťávou, abychom měli ¼ l. Ze zbylých žloutků a 60 g cukru utřeme krém. Pomerančovou šťávu a nastrouhanou kůru smícháme. Želatinu rozpustíme, promícháme se šťávou a dáme do chladu. Ušleháme 150 ml šlehačky. Pomerančové dílky nakrájíme na kousky, se šlehačkou přidáme do připravené lehce želírující šťávy a natřeme na korpusu. Hotový piškot rozřežeme na 5 cm silné proužky. První proužek stočíme do ruličky a postavíme. Další proužky přimotáváme jeden za druhým, vždy krémem přitisknutý k piškotu předchozího proužku. Hotový zavinutý dort stáhneme pruhem alobalu a necháme 2 hodiny v chladu. Na ozdobení si ušleháme 350 ml šlehačky s 15 g cukru. Oloupanou kůru z pomerančů nakrájíme na tenké proužky, zbylý pomeranč pokrájíme na plátky i s kůrou a z čokolády nastrouháme škrabkou hoblinky. Tím vším povrch dortu dozdobíme.
Doba přípravy 1 ¼ hodiny, kousek 420 kJ / 340 kcal.


Žádné komentáře:

Okomentovat