12. srpna 2016

Jidášovy provazy

Na 14 kousků: Těsto vypracujeme ze stejných základních surovin a při zachování téhož postupu přípravy jako na mazanec v následujícím receptu. Pouze vynecháme koření (tlučený anýz i muškátový květ) mandle a rozinky. Připravíme si ale navíc mák na posypání. Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál. Zde z něj uděláme šišku, kterou rozdělíme a 28 stejně velkých kousků. Ty potom rukou rozválíme na dlouhé slabé válečky, z nichž vždy po dvou stáčíme provázky: na jednom konci k sobě válečky pevně přimáčkneme, potom je zkroutíme do volných úzkých rovných pletenců a pevně stiskneme k sobě i na druhém konci. Takto připravené provazy přikryjeme nahřátou utěrkou a necháme je na vále ještě 10 minut odpočinout. Potom je přeneseme na vymaštěný plech. Vajíčko rozšleháme se lžičkou vody a provazy směsi potřeme. Nakonec je posypeme mákem. Jidášovy provazy pečeme v předem vyhřáté troubě přibližně 30 minut. Zhruba po pěti až sedmi minutách příkon zmírníme a provazy dopečeme dozlatova.
Doba přípravy hodinu, 1 kousek asi 250 kcal 


Žádné komentáře:

Okomentovat