12. srpna 2016

Velikonoční mazanec

Na 14 kousků: 500 g polohrubé mouky, 70 g cukru krupice, 30 g droždí, 2 dl mléka, sáček vanilkového cukru, 100 g másla, 2 žloutky, 50 g rozinek, 50 g mandlí, muškátový květ, tlučený anýz, kůru z citronu, vejce na potření mazance, 10 g tuku na potření plechu, moučkový cukr na posypání, vanilkový cukr na posypání, sůl
Do vlažného mléka dáme špetku cukru, rozdrobíme droždí a na teple necháme vzejít. Do mísy dáme žloutky, cukr, vanilkový cukr, sůl, koření, strouhanou citronovou kůru a vše promísíme. Pak přidáme kvásek, měkký tuk a postupně vmícháme mouku. Těsto důkladně propracujeme, aby se nelepilo na vařečku. Hotové těsto poprášíme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a dáme na hodinu na teplé místo kynout. Do vykynutého těsta zapracujeme rozinky a polovinu oloupaných na nudličky nakrájených mandlí. Na pomoučeném vále z těsta uhněteme 2 kulaté bochánky. Přeneseme je na vymazaný plech a necháme ještě chvílí na teple kynout. Rozšleháme vajíčko a vykynuté bochánky jím potřeme. Potom navrchu střed mazanců nastřihneme nůžkami do kříže a posypeme je zbývajícími mandlemi. Mazanec vložíme do silně vyhřáté trouby a po 10 minutách teplotu zmírníme. Když povrch mazanců zčervená, přikryjeme je alobalem. Mazance pečeme přibližně 45-50 minut. Ke konci pro kontrolu vpíchneme doprostřed mazance špejlí. Zůstane-ji suchá, je těsto dostatečně propečené. Upečené mazance necháme vychladnout a pak je podle chuti posypeme směsi moučkového a vanilkového cukru.
Doba přípravy 50 minut, 1 porce 235 kcal


Žádné komentáře:

Okomentovat