12. srpna 2016

Plněný jarní cop

Na 14 kousků: Na těsto: 500 g polohrubé mouky, 100 g másla, 70 g krystalového cukru, 2 dl mléka, 3 žloutky, špetku soli, 30 g droždí, lžící rumu, tuk na vymazání plechu
Na náplň: lžičku citronové šťávy, 80 g kandované pomerančové kůry, rozsekaného sušeného ananasu a rozinek, 130 g meruňkové marmelády
Poleva: 2 lžíce moučkového cukru, šťávu z citronu
Mouku promícháme s cukrem. Droždí a máslo rozpustíme v trošce vlažného mléka, vmícháme žloutky, sůl a nalijeme do moučné směsi. Přidáme rum a dle potřeby vlažné mléko. Vařečkou vše důkladně zpracováváme tak dlouho, až se v těstě tvoří bubliny. Pak je překryjeme utěrkou a na teplém místě necháme půl hodiny kynout. Potom těsto rozdělíme na 3 dílky, uhněteme koule a necháme znovu stejnou dobu kynout. Kandovanou kůru, sušený ananas a rozinky namočíme do ½ dl vody s citronem a po chvilce rozmícháme s 2/3 marmelády. Vykynuté koule těsta rozválíme na dlouhé obdélníky, potřeme náplní a zavineme. Z roládek spleteme cop, který přeneseme na tukem potřený plech a pečeme v předehřáté troubě hodinu. Cop necháme vychladnout a tence ho potřeme zbývající marmeládou. Potom dohladka utřeme moučkový cukr a citronovou šťávou, nahřejeme ve vodní lázní a polevou cop potřeme. Po ztuhnutí polevy nakrájíme na plátky a podáváme.
Doba přípravy 50 minut, 1 kousek 270 kcal


Žádné komentáře:

Okomentovat