12. srpna 2016

Pletýnky z kynutého těsta

Na 50 kousků si připravíme – 500 g hladké mouky., 50 g droždí., 375 g tuku (lze použít máslo, heru a sádlo – každého 1/3)., 250 ml mléka., 4 žloutky., 125 g cukru., vanilkový cukr., sůl., vejce na potření.,
Na ozdobení – různobarevné stužky., 10 lískových oříšků., 10 oloupaných mandlí., mák., hrubý krystal., sezamová semínka.,
Z droždí, lžičky cukru, tří lžic vlažného mléka a lžíce mouky připravíme kvásek a necháme ho vzejít. Do zbytku mouky přisypeme cukr, vanilkový cukr, přidáme kvásek, sůl, rozpuštěný tuk a zbytek vlažného mléka, ve kterém jsme rozkvedlali žloutky. Vařečkou důkladně vypracujeme hladké těsto. Když se přestane chytat stěn mísy, přikryjeme ho utěrkou a dáme na teplé místo nejméně hodinu kynout. Když těsto přibližně dvojnásobně nabyde, můžeme s ním pracovat. Tvoříme různé pletýnky a tvary, jež přeneseme na plech a před pečením potřeme rozšlehaným vejcem, případně posypeme některou z přísad. Pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 200° C., plyn stupeň 3) asi 15 až 20 minut, podle velikosti pečiva. ©
Doba přípravy asi 2 hodiny., kousek asi 315 kJ / 75 kcal.
Ze základního předpisu na kynuté těsto, lze tvořit nejen drobné pečivo, ale také bochánky, mazanec nebo sladké houstičky. Aby pečivo skutečně nadýchané, je třeba těsto důkladně propracovat a nechat dobře vykynout. Lepší než vařečkou je hníst těsto rukama tak dlouho, až se přestane lepit k okrajům mísy a začnou se v něm tvořit bublinky. Nesmí vás mýlit, že je zpočátku řidší – mísením zhoustne. Do jednotlivých tvarů lze pro lepší chuť zapracovat rozinky nebo jemně usekané kandované ovoce.

Ježci s mandlemi

Vykynuté těsto rozdělíme na stejné díly (asi 20 – 30 g)., utvoříme bochánky, které potřeme rozšlehaným vejcem. Když vejce zaschne, vpíchneme mandle rozkrájené na nudličky.

Miminka v povijanu

Vyválený pramen asi 30 centimetrů dlouhý přeložíme na polovinu. Ohyb přidržíme prstem a konce pramene stočíme. Do otvoru po prstu vložíme lískový oříšek. Přeneseme na plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Po upečení peřinku každého miminka převážeme úzkou barevnou stužkou.

Makoví šnečci

Z těsta vyválíme asi 20 centimetrů dlouhé prameny. Postupně je stočíme do šneků, přičemž konečky těsta přitiskneme pod šneky, aby se tvary nerozbíhaly. Vajíčkem potřené šnečky posypeme mákem či sezamovými semínky.

Uzly a houstičky

Vyválíme prameny asi 20 cm dlouhé zavážeme uzle, potřeme je vajíčkem a posypeme hrubým cukrem. Na houstičky vyválíme prameny asi 10 cm dlouhé, vždy ze čtyř upleteme houstičku, kterou přes prst stočíme do „drdůlku“. Potřeme vajíčkem a posypeme sezamem.

Žádné komentáře:

Okomentovat