12. srpna 2016

Cop s rumem

Na 16 plátků si připravíme – 100 g cukru., 150 ml mléka., kostku (42 g) čerstvého droždí., 500 g hladké mouky., balíček vanilkového cukru., 2 vejce., 100 g másla nebo rostlinného tuku., lžíci rumu., špetka soli., nastrouhanou kůru z jednoho citronu., žloutek na potření., 20 g cukru krystal na posypání.,
Smícháme jednou lžíci cukru a 2 lžíce vlažného mléka. Nadrobíme do něj droždí a necháme rozpustit. Mouku dáme do mísy, uprostřed uděláme důlek. Vlijeme kvasnicové mléko a zaprášíme moukou. Zakryjeme utěrkou a necháme na teplé místě aspoň pět minut kynout. Do mísy pak přidáme zbylé mléko, cukr, vanilkový cukr, vejce, tuk, rum, sůl a citronovou kůru. Vše ručním hnětačem zpracujeme hladké těsto a necháme deset minut kynout. Těsto rozdělíme na tři díly, vytvarujeme z nich dlouhé válečky a spleteme do copu. Žloutek rozmícháme s trochou vody, cop potřeme a posypeme krystalovým cukrem. Dáme na 20 minut znovu kynout. Pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 175°C., plyn stupeň 2) zhruba 35 minut. Špejlí či párátkem vyzkoušíme, zda je uvnitř dostatečně propečený. 
Doba přípravy přibližně hodina (bez doby čekání)., plátek zhruba 840 kJ / 200 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat