Pro 8 osob si připravíme – středně velkou cibuli., 4 stroužky česneku., ¼ l oleje., sklenici (500 g) rajčatových kousků., sůl., bílý pepř., 1 – 2 červené chilli papričky., 5 – 6 lžic bílého vinného octa., žloutek., lžíci hořčice., lžíci cukru krupice., lžíci citronové šťávy., 30 g piniových oříšků., 1 ½ svazku čerstvé petrželky., svazek bazalky., 100 ml olivového oleje., 2 lžíce strouhaného parmazánu., tuk na vymazání formy., 20 vajec., alobal., kerblík., chilli papričky., piniová jádra a petrželovou nať na zdobení.,
Na omáčku chilli oloupeme cibuli a 2 stroužky česneku a obojí nasekáme najemno. Na pánvičce rozpálím jednu lžíci oleje a cibuli s česnekem osmahneme. Přidáme k tomu rajčatové kousky a vaříme na mírném ohni asi 15 minut. Potom podle chuti osolíme a opepříme. Papričky chilli omyjeme, zbavíme jadérek, nakrájíme na jemné proužky a vmícháme je do omáčky. Ochutíme ještě dvěma lžícemi octa a dáme do chladu. Na majonézu si do misky dáme žloutek, ½ lžičky soli., hořčici, cukr a citronovou šťávu a metlou ručního šlehače zpracujeme na hustou pěnu. Zbylý olej přimícháme po troškách, za stálého míchání, dokud se nevytvoří hustý krém. Dáme do chladu. Na třetí remuládu na pánvi bez tuku orestujeme dozlatova piniová jádra. Vyjmeme je a necháme vychladnout. Mezitím bazalku a jeden svazeček petrželky opereme, vytřepeme, lístečky otrháme a potom nasekáme nadrobno společně s piniovými jádry. Vše smícháme s olivovým olejem, zbylým octem a parmazánem. Oloupeme zbylý česnek, najemeno nasekáme a přimícháme do omáčky. Osolíme, opepříme a dáme do chladu. Tukem důkladně vymažeme formu ve tvaru věnce (o průměru 24 cm, obsahem 1 ½ litru). Postupně do ní vedle sebe vyklepneme 20 vajec a velmi pečlivě zakryjeme alobalem. Pak je necháme asi tři čtvrtě hodiny srážet ve vodní lázni v dobře předehřáté troubě (elektrický sporák 200° C., plyn stupeň 3). hotová vejce vyjmeme a necháme trochu vychladnout. Potom je opatrně vyklopíme z formy na větší talíř a dáme do chladu. Zbylou petrželku opereme a najemno nasekáme. Polovinu z ní zamícháme do majonézy. Vejce trochou majonézy potřeme. Přidáme také zbylou petrželku a podle chuti ještě posypeme lístky kerblíku. Narovnáme mísu. Omáčky ozdobíme podle vlastní fantazie chilli papričkami, piniovými oříšky nebo petrželkou. ©
Doba přípravy přibližně 1 ½ hodiny., porce zhruba 2940 kJ / 700 kcal.
Žádné komentáře:
Okomentovat