12. srpna 2016

Závin s tvarohem a jablky

Asi 15 kousků – utěrka., papír na pečení., vymazaná pánev., 40 g rozpuštěného másla, 3 lžíce moučkového cukru.,
Těsto – 250 g polohrubé mouky., 50 g rozpuštěného másla., špetka soli., vejce., lžíce oleje.,
Náplň – 50 g másla., 100 g moučkového cukru., špetka soli., nastrouhaná kůra z chemicky neošetřeného citronu., 2 vejce., 500 g měkkého tvarohu., 100 ml smetany., balíček smetanového pudinku., 100 g rozinek., 2 lžíce sekaných lískových oříšků., 500 g navinulých jablek.,
Z mouky, másla, soli a vejce vypracujeme tvárné těsto. Zformujeme z něj bochánek, potřeme ho olejem, uložíme do nahřáté mísy a přikryjeme. Necháme 30 minut v klidu. Na pomoučeném vále z těsta vyválíme plát, opatrně ho podebereme a rukama dotenka vytahujeme. Silné kraje odstraníme.
Na náplň smícháme máslo s cukrem, solí a citronovou kůrou. Přidáme vejce, tvaroh, smetanu, pudinkový prášek, rozinky a oříšky. Tvarohovou hmotu natřeme na těsto. Jablko oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na tenké plátky, stejnoměrně rozvrstvíme na tvaroh a jemně je do něj vmáčkneme.
Troubu předehřejeme na 200° C. Těsto svinujeme po delší straně tak, že pod ním položenou utěrku vždy pozdvihneme. Závin stočíme na plech vyložený papírem na pečení, pokropíme rozpuštěným máslem a pečeme 45 – 50 minut. Závin pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme ještě teplý.
Příprava cca 40 minut., odpočívání cca 30 minut., pečení cca 50 minut., kousek asi 330 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat