12. srpna 2016

Preclíky slané i sladké

Na 120 kousků si připravíme – kg hladké mouky., 4 žloutky., 60 g droždí., 500 g tuku (můžeme použít máslo, sádlo, heru – každého 1/3)., 600 ml mléka., 2 lžíce cukru., sůl.,
Na posypání – hrubou sůl., mák., sezamové semínko., kmín., sekané ořechy., cukr krystal., mletou skořici.,
Na potření – 2 bílky.,
Z droždí, cukru, trochy vlažného mléka a lžíce mouky zaděláme kvásek a necháme vzejít. Do mísy dáme mouku, posolíme, uděláme důlek a přidáme kvásek. Ve zbylém mléce rozkvedláme žloutky, za stálého míchání nalijeme do mouky a nakonec přidáme rozpuštěný tuk. Vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě kynout. Potom je vyklopíme na pomoučený vál a rukama zlehka propracujeme, z těsta postupně odkrajujeme stejně velké kousky, vyválíme na válečky a z nich tvoříme různé tvary preclíků. Preclíky dáme na pomaštěný plech, necháme ještě 20 minut kynout, pak je potřeme rozšlehaným bílkem a podle chuti posypeme hrubou solí, mákem, kmínem či sezamovými semínky. Nasladko sypeme cukrem, skořicí a sekanými ořechy. Vložíme do předehřáté trouby (elektrický sporák 200° C., plyn stupeň 3) a pečeme asi 15 minut, dokud preclíky nezezlátnou. 
Doba přípravy asi 2 hodiny (bez doby čekání)., kousek asi 270 kJ / 65 kcal.
Pokud příslušné sypání dáme do malého papírového kornoutku a odstříhneme malý růžek, posypeme pečlivo rovnoměrně a navíc nám práce půjde pěkně od ruky.
Z kynutého těsta tvarujeme podle chuti klasické preclíky, uzlíky, kolečka nebo jen tyčky. Vždicky však dbáme však na to , aby všechny tvary byly stejně velké.
Preclíky mohou být i nezvyklou výslužkou pro malé i větší koledníky – asi pět tyček převážeme červenou či zelenou mašličkou nebo kulaté preclíky na stužku navlékneme.

Žádné komentáře:

Okomentovat