6. srpna 2016

Preclíky

500 g polohrubé mouky., 30 g droždí., lžička pískového cukru., 125 g tuku., 3 dcl piva., 2 žloutky., sůl., mletý pepř., drcený kmín., tuk na vymazání plechu., žloutek a mléko na potření těsta., na posypání – mák., celý kmín., sezamová semínka., hrubá sůl
K prosáté mouce rozdrobíme droždí, přidáme cukr, malé množství piva a lehce zahrneme moukou. Nádobu přikryjeme a necháme na teplém místě vykynout. Dále přidáme tuk, žloutky a špetku soli, vypracujeme těsto, které rozdělíme na menší dílky a na vále je vyválíme na menší prameny. Z těchto pramínků vytvoříme různé druhy (preclíky., kolečka., ...) přeneseme na tukem vymazaný plech, potřeme žloutkem, který jsme rozmíchali s trochou mléka. Dozdobíme mákem, kmínem nebo hrubou solí a pečeme v předem vyhřáté troubě dorůžova.

Žádné komentáře:

Okomentovat