20. srpna 2016

Vánoční jablkový dort

Ořechovo piškotové těsto – 7 žloutků., 180 g cukru., balíček vanilinového cukru., 300 g mletých lískových oříšků., 50 g Solamylu., 7 bílků.,
Jablečný krém – 750 g jablek., 100 g cukru., balíček vanilinového cukru., 4 lžíce citronové šťávy., 4 lžíce calvadosu., 250 ml (¼ l) mléka., 100 ml šlehačky., 50 g cukru., špetku soli., 40 g Solamylu., 2 žlutky., 4 lžíce mléka.,
Marcipánová vrstva – 400 g marcipánové hmoty., 120 g prosátého moučkového cukru., červenou a žlutou potravinářskou barvu., trochu moučkového cukru.,
Na těsto šleháme do pěny žloutky, cukr a vanilinový cukr a asi 5 minut metlou ručního šlehače při nejvyšší rychlosti. Lískové oříšky smícháme se Solamylem, přimícháme krátce do pěny při nejnižší rychlosti. Z bílků ušleháme tuhý sníh, opatrně přidáme (netřeme). Těstem naplníme dortovou formu (vymažeme dno, vyložíme pečicím papírem). Formu dáme na rošt a vsuneme do trouby. Elektrická asi 180° c (předehřátá), plynová asi stupeň 3 (nepředehřátá). Uvolníme dno formy, korpus vyklopíme na kuchyňskou mřížku, sejmeme pečicí papír a necháme vystydnout. Na jablečný krém oloupeme jablka, rozčtvrtíme je, vykrájíme jádřince a nakrájíme na malé kousky. Podusíme do měkka s cukrem, vanilinovým cukrem a citronovou šťávou. Přimícháme calvados, jablka dáme na síto a necháme vychladnout. Mléko, šlehačku, cukr a sůl přivedeme k varu. Rozmícháme Solamyl se žloutky a mlékem, nalijeme do vřelého mléka odstaveného z plotýnky, ještě jednou krátce přivedeme k varu, necháme vystydnout při občasném zamíchání. Krém (4 lžíce si dáme stranou) opatrně promícháme s kousky jablek. Oříškový korpus podélně rozřízneme, jablečný krém namažeme na spodní díl, horním dílem zakryjeme a dobře přitiskneme. Povrch dortu potřeme zbylým krémem. Na marcipánovou vrstvu prohněteme marcipán s moučkovým cukrem. Dvě třetiny z ní mezi dvěma potravinářskými fóliemi vyválíme placku (průměr 32 cm), opatrně ji položíme na dort, dobře přitiskneme a spodní okraj rovně seřízneme. Na zdobení část zbylé marcipánové hmoty obarvíme červenou potravinářskou barvou a vytvarujeme z ní jablíčka. Zbylý marcipán obarvíme žlutou potravinářskou barvou, rozválíme na tenkou placku a vykrájíme hvězdičky. Dort lehce poprášíme moučkovým cukrem a dozdobíme marcipánovými jablíčky s hvězdičkami.
Doba přípravy 60 minut., doba pečení asi 60 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat