20. srpna 2016

Jablkový dort s marcipánem

Na 12 kousků si připravíme – 160 g másla., 200 g hladké mouky., 175 g cukru., lžičku prášku do pečiva., žlutek., 6 malých jablek., 50 g marcipánové hmoty., lžíci rumu., lžíci rozinek., 2 vejce., 6 lžic citronové šťávy., 375 g netučného tvarohu., 2 lžíce krupice., tuk na vymazání formy.,
Rozpustíme 100 g másla. Mouku smícháme se 100 g cukru a s práškem do pečiva. Přidáme žloutek a máslo. Ze všech přísad vypracujeme drobenku. Jablka omyjeme a vykrojíme jádřince. Marcipán prohněteme s rumem, rozinkami a naplníme jím jablka. Potom oddělíme bílky od žloutků. 60 g másla a 75 g cukru vyšleháme do pěny. Přidáme citronovou šťávu, tvaroh, žloutky, krupici a všechno dobře promícháme. Bílky vyšleháme dotuha a zamícháme od tvarohové směsi. 2/3 drobenky namačkáme do tukem vymazané dortové formy. Na drobenku rozložíme jablka a rozdělíme tvarohovou směs zbylou drobenku nasypeme navrch. Dort pečeme v horké troubě (elektrický sporák 200° C., plyn stupeň 3) přibližně 1 ¼ hodiny.
Doba přípravy asi 1 ¾ hodiny (bez doby čekání)., kousek přibližně 1340 kJ / 320 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat