20. srpna 2016

Vanočni ozdoby z kynutého těsta

Na asi 10 kousků si připravíme – 500 g polohrubé mouky., špetka soli., 200 ml mléka., 30 g droždí., lžíci cukru., žlutek., ½ dl rostlinného oleje., vejce na potření těsta., loupané mandle na ozdobení kapříků.,
Do mísy prosijeme mouku se solí, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr a dvěma lžícemi vlažného mléka zaděláme kvásek. Přikryjeme jej ubrouskem a necháme vzejít. Do něj pak přiléváme po částech zbylé mléko, rozšlehaný žloutek a olej. Těsto dobře vymícháme, aby se nechytalo vařečky, pak je ještě v míse ručně prohněteme. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém vykynout. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát silný asi 3 mm a rádýlkem z něho vyřežeme oválky, hvězdičky na svícny, okénka a obrázky. Ty pak dále upravujeme, dáme je na plechy vyložené pečicím papírem a v předehřáté troubě upečeme dozlatova.
Doba přípravy asi 50 minut (bez doby čekání) .
Okénka s hvězdami
U těchto dárků tvořítkem vykrojíme hvězdy, okénka potřeme rozšlehaným vejcem a do kříže přilepíme ozdobné proužky těsta. Nahoře z kousku těsta vytvarujeme očko a celé okénko znovu potřeme vejcem.

Oválky s kapříky 

Vykrojené oválky nejprve potřeme rozšlehaným vejcem. Tvořítkem vykrojíme z těsta kapříky a přitiskneme je do středu oválků. Část těsta vyválíme na tenký váleček a přimáčkneme jej po okrajích jako rámeček. Přiděláme očka na zavěšení a dole do středu zapíchneme vždy dvě mandle. Celé oválky znovu potřeme vejcem.

Obrázky se stromečky

Uprostřed obdélníků, ze kterých budou obrázky, vykrojíme tvořítkem stromeček a nad ním hvězdu či jiné vánoční motivy. Na horní okraj přilepíme z těsta očko a vše potřeme rozšlehaným vejcem. Upečené podlepíme staniolem.

Svícny

Na svícny vykrájíme hvězdičky: na svícen počítáme se čtyřmi, jedna spodní zůstane vez otvoru, v ostatních uprostřed uděláme kulatým vykrajovátkem otvor pro svíčku. Všechny potřeme rozšlehaným vejcem a složíme na sebe tak, aby cípy hvězdiček byly cikcak.

Žádné komentáře:

Okomentovat