20. srpna 2016

Máslové cukroví tří chutí

Na 70 kousků si připravíme – 500 g základní směsi na linecké těsto., 250 g másla., 2 vejce., 8 – 10 kapek mandlové tresti., 60 g hrubého cukru., hladkou mouku na vál., lžičku smetany ke šlehání., 50 g mandlí., 2 lžičky moučkového cukru., 80 g rybízového želé., pečicí papír.,
Z pečicí směsi, 2 lžic vody, másla a vejce vypracujeme hladké těsto. Těsto rozdělíme na třetiny, do jedné zapracujeme mandlovou tresť. Těsto přikryjeme utěrkou a uložíme na nejméně 50 minut na chladné místo.
Na máslová kolečka použijeme jednu třetinu těsta bez mandlové tresti. Rozdělíme ho na poloviny a vytvarujeme 2 válečky (o průměru asi 2 cm). U zbylého vejce oddělíme bílek od žloutku. Válečky potřeme bílkem a obalíme v hrubém cukru. Na chladném místě necháme asi hodinu odležet.
Druhou část těsta bez mandlové tresti vyválíme na pomoučeném vále. Z plátu pomocí vykrajovátka uděláme 20 srdíček (o průměru zhruba 8 cm). U deseti vykrojíme uprostřed malá srdíčka (o průměru asi 4 cm). Srdíčka opatrně přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Žloutek rozkvedláme se smetanou a cukroví potřeme. Pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 175° C., plyn stupeň 2) 12 – 15 minut dorůžova. Necháme vychladnout.
Mandle na mandlové kuličky nejprve krátce povaříme v malém množství vody, potom je prudce zchladíme a odstraníme slupku. Oloupaná mandlová jádra opatrně rozpůlíme.
Ze zbylé části těsta vytvarujeme 20 stejně velkých kuliček a rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem. Kuličky potřeme rozkvedlaným žloutkem se smetanou a na okraj každé kuličky přitiskneme tři mandle. Pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 175° C., plyn stupeň 2) přibližně 12 minut. Necháme vychladnout. Nakonec je poprášíme moučkovým cukrem.
Dobře vychlazené válečky těsta obalené cukrem nakrájíme na přibližně 40 koleček a ty rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 175° C., plyn stupeň 2) 12 - 15 minut. Necháme vychladnout.
Červené rybízové želé rozehřejeme ve vodní lázni a slabě jím potřeme plná srdíčka. Navrch položíme srdíčka s otvorem a vyplníme zbylým rozehřátým želé. Necháme ztuhnout.
Doba přípravy zhruba 1 ¼ hodiny (bez doby čekání)., kousek přibližně 250 kJ / 60 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat