Pro 10 osob si připravíme – 2 kg vykostěných vepřových kotlet v celku., pepř., sůl., 2 kg středně velkých brambor., 8 lžic kečupu., 2 kelímky zakysané smetany., sladkou papriku., svazek pažitky., velké zralé avokádo., šťávu z ½ citronu., ½ kelímku asi (6 lžic) nízkotučného jogurtu., 150 ml zeleninového vývaru (lze použít instantní)., 3 lžíce hořčice., 3 lžíce octa., 3 lžíce oleje., ½ salátové okurky., 3 rajčata., hlávka salátu., petrželku na ozdobu
Maso krátce omyjeme a utěrkou důkladně osušíme. Potom je posypeme solí a pepřem. Vložíme je do pekáče, přilijeme asi 2 dl vody a pečeme přibližně 1 ¼ hodiny. Občas je teplou vodou podlijeme. Brambory omyjeme a dáme do hrnce. Pak je zalijeme horkou vodou a ve slupce je vaříme zhruba 25 minut. Mezitím opereme a najemno usekáme pažitku. Z kečupu a zakysané smetany umícháme hladkou omáčku. Ochutíme omáčkou. Ochutíme ji solí a pepřem, paprikou a přimícháme pažitku. Zralé avokádo oloupeme, rozpůlíme a vyjmeme z něho pecku. Nakrájíme je na malé kousky, pokapeme citronovou šťávou, vidličkou je rozmačkáme, opepříme, osolíme a vmícháme do pyré jogurt. Uvařené brambory scedíme, oloupeme a necháme trochu vychladnout. Potom je nakrájíme na plátky. Do teplého vývaru vmícháme hořčici, ocet, a olej. Vzniklou marinádou brambory přelijeme a necháme přibližně 15 minut uležet. Okurku oloupeme a rajčata omyjeme. Obojí nakrájíme na malé kostky. Salát zbavíme zavadlých listů, dobře ho opereme, necháme okapat a nakrájíme na tenké proužky. Okurku, rajčata i salát opatrně vmícháme do brambor. Spojíme smetanovou a jogurtovou omáčku a vidličkou tuto směs v misce dobře našleháme. Hotovou pečeni vyjmeme z pekáče, dáme na prkénko a nakrájíme na plátky. Podáváme ji zdobenou petrželkou. Bramborový salát i pikantní omáčku předkládáme v samostatných miskách. Hosté si vše berou podle chuti.
Doba přípravy přibližně 2 hodiny., porce asi 2260 kJ / 540 kcal.
Žádné komentáře:
Okomentovat