25. října 2011

Biftek v omáčce z barevného pepře s bramborovým koláčem

50 dkg bifteků; 15 dkg másla; 3 polévkové lžíce mouky; 3 dl masového vývaru; 2 polévkové lžíce zakysané smetany; 30 dkg brambor; 2 vajíčka; 1 dl smetany; polévková lžíce hořčice; 1 dl oleje;sůl; barevný pepř; svazeček petržele; houska

Brambory vařené ve slupce oloupeme a nakrájíme na kostičky. Celé jedno vajíčko rozmícháme ve lžíci smetany. Osolíme, ručním mlýnkem k němu nameleme pepř a přisypeme nadrobno nasekanou petrželku. Přidáme i na plátky nakrájené brambory, které do vzniklé hmoty nenásilně vmícháme. Do pánve vložíme kovový formovací kruh, který naplníme vařenými bramborami. Na ně pak nalijeme výše popsanou hmotu a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C. Bramborový koláč se nám upeče přibližně za 15 - 20 minut. Přípravu omáčky zahájíme tím, že si rozehřejeme kus másla. Přisypeme k němu mouku a uděláme si světlou jíšku. Přidáme nahrubo rozemletý barevný pepř, načež směs obohatíme smetanou a zalijeme masovým vývarem. Z housky si zhotovíme kruton, který při podávání vložíme pod biftek. Biftek můžeme už třeba 2 - 3 dny před vařením máčet v kořenné lázni. V tom případě maso nejprve patřičně očistíme, načež je potřeme pepřem a hořčicí. Nalijeme na ně takové množství olivového oleje, aby z něho bifteky nikde nevyčuhovaly, protože tak budeme mít zajištěno, že nám naložené maso nezačne oxidovat (hnědnout). Na pánvi si rozehřejeme olivový olej a bifteky v něm upečeme. Maso se nesmí solit! Zatímco se nám maso peče, hotový bramborový koláč s pomocí nože vyjmeme z kovové formy a položíme jej na talíř. Vedle brambor umístíme kruton, protože ten nám poslouží jako podložka pod biftek. Na maso potom nalijeme omáčku z barevného pepře a několik kuliček celého pepře – které mohou být různobarevné nebo jenom růžové – použijeme na ozdobu.

Žádné komentáře:

Okomentovat