28. října 2011

Ořechový závin s hruškami a hroznovým vínem

50 dkg bobulí hroznového vína; 20 dkg mletých ořechů; 2 hrušky; citron; pomeranč; 6 polévkových lžic medu; balení máslového těsta; vejce; sůl; mletá skořice; 3 dl jogurtu; 2 polévkové lžíce práškového cukru

Bobule hroznového vína rozpůlíme a smícháme s mletými ořechy a neoloupanými hruškami nakrájenými na kostičky. Do směsi nastrouháme citronovou a pomerančovou kůru a přikápneme 3 polévkové lžíce medu. Přidáme špetku soli a ochutíme mletou skořicí. Máslové těsto rozprostřeme na vál posypaný moukou, na těsto položíme náplň a stočíme. Závin položíme na olejem vymazaný plech a na povrchu po důkladně potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C po dobu 20 - 25 minut. Připravíme polevu: jogurt rozmícháme s práškovým cukrem, mletou skořicí, štávou z jedné poloviny citronu a se 3 polévkovými lžícemi medu. Před podáváním necháme důkladně vychladnout. Horký závin před podáváním rozřežeme na plátky, zakapeme studenou jogurtovou polevou a ozdobíme lístky meduňky.

Žádné komentáře:

Okomentovat