25. října 2011

Divoká kachna s červeným zelím

4 stehna divoké kachny vcelku; 2 cibule; 30 dkg červeného zelí; 30 dkg nových brambor; 10 dkg slaniny; 2 polévkové lžíce cukru; 2 dl vína „Ermitage Cuvée”; sůl; pepř; kmín; 2 bobkové listy; svazek tymiánu;10 dkg sušených švestek; olej

Slaninu nakrájíme na kostičky a osmahneme až na vlastní šťávu. Ve druhé nádobě zkaramelizujeme cukr a přihodíme na něj na plátky nakrájenou cibuli. Mírně osmahneme a přidáme nakrájené červené zelí. Důkladně podusíme. Až se slanina osmahne a pustí svůj tuk, přihodíme na ni kachní stehýnka. Přidáme bobkový list, osolíme, vhodíme tymián a nahrubo umletý pepř. Smažíme tak dlouho, dokud maso nezíská hezkou barvu, potom podlijeme vodou a podusíme doměkka. Brambory důkladně omyjeme, ponecháme ve slupce a nakrájíme na dílky. Ochutíme je solí, pepřem, položíme na plech vymazaný olejem a vložíme do trouby opéct při teplotě 200 až 220 °C. Do podušeného zelí vmícháme pepř, kmín a sůl. Pikantní a neobvyklou chuť dodáme zelí přidáním sušených švestek a několika kapek vína „Ermitage Cuvée”.  Malé množství vína přilijeme také na měkká kachní stehýnka a necháme několik minut povařit. Před podáváním upravíme doprostřed talíře červené zelí se sušenými švestkami a položíme kachní stehýnka. Brambory naservírujeme okolo masa a vše zakapeme vinnou šťávou, ve které jsme pekli maso. Nakonec ozdobíme tymiánem a nahrubo umletým pepřem.

Žádné komentáře:

Okomentovat