21. října 2011

Grilovaný steak z červeného tuňáka s cibulovou marmeládou

4 plátky tuňáka; 20 dkg červené cibule; polévková lžíce cukru; 1 dl olivového oleje; svazek rozmarýnu; svazek tymiánu; 1 dl vína „Villus Cuvée”; balzámový ocet; barevný pepř; sůl

V rychlovarné nádobě rozpálíme olivový olej a zkaramelizujeme na něm cukr. Červenou cibuli rozpůlíme a začneme ji smahnout na rozpuštěném cukru. Až cibule pustí vlastní šťávu a mírně zesklovatí, osolíme ji, ochutíme balzámovým octem a přilijeme také malé množství vína „Villus Cuvée”. Dávejme pozor, abychom cibuli neuvařili příliš doměkka. Rybí maso ochutíme čerstvou směsí koření, kterou připravíme ve hmoždíři roztlučením kuliček barevného pepře, lístků rozmarýnu a tyminánu. Kořenící směsí potřeme plátky tuňáka. Osmažíme je opatrně na olivovém oleji, musíme však dávat pozor, aby se maso nepřipálilo, nebo aby naopak nevyschlo. Během smažení můžeme rybu také osolit. Na smažení není potřeba dlouhá doba, ryba bude hotová během několika minut. Ve druhé pánvi rozpálíme také olivový olej, přikápneme balzámový ocet, trošku vína „Villus Cuvée”, povaříme a připravíme výtažek. Okořeníme mletým pepřem, rozmarýnem a tymiánem. Před podáváním naservírujeme na talíř nejprve základ z cibulové marmelády. Pak položíme rozpůlené plátky rybího masa. Zakapeme výtažkem připraveným z balzámového octa a vína a nakonec ozdobíme lístky rozmarýnu.

Žádné komentáře:

Okomentovat