60 dkg vepřové kotlety; 30 dkg sušených švestek; 1 dl oleje; sůl; pepř; 2 dl suchého bílého vína; 2 dl smetany; polévková lžíce másla (na ovoce); 15 dkg jablek; 15 dkg červeného a bílého hroznového vína;15 dkg pomerančů; broskvový kompot; 2 polévkové lžíce medu; skořice; mletý hřebíček; 10 dkg másla na brambory; 1 kg brambor
Maso nakrájíme na tzv. rozevřené plátky, osolíme a dlaní několikrát zmáčkneme, aby změklo. Na každý plátek masa položíme 3 - 4 sušené švestky, stočíme a osmažíme na rozpáleném oleji. Stočené maso položíme na olej tak, aby spojení bylo na pánvi směrem dolů, tak se maso nerozevře. Brambory uvaříme ve slupce, pak je oloupeme a nakrájíme na kostičky. Kostičky nasypeme na rozpálené pěnící máslo, osolíme a podusíme. Na druhé pánvi na másle podusíme na kostičky nakrájená jablka, pokrájené červené a bílé hroznové víno a rozkrájený pomeranč. Ovoce ochutíme medem, hřebíčkem a skořicí. Nakonec přidáme broskvový kompot. Až bude maso osmažené, vytáhneme ho z pánve a odložíme. Z tuku, který zůstal na pánvi, připravíme omáčku. Na pánev nalijeme smetanu a bílé víno, vymačkáme trošku pomerančové šťávy a osolíme. Na talíř položíme nejprve překrojený závitek masa a zalijeme ho omáčkou. Jako přílohu podáváme brambory a dušené ovoce. Zdobíme lístkem máty.
Žádné komentáře:
Okomentovat