24. října 2011

Vepřová svíčková s oříškovou omáčkou a bramborovými placičkami

60 dkg vepřové svíčkové; 1 kg brambor; 30 dkg hladké mouky; 4 dl smetany; 10 dkg anglické slaniny; 10 - 15 dkg neslaných oříšků; 1 dl suchého bílého vína; jedlá soda; škrobová moučka; pórek; sůl; pepř; olej; petrželová nať

Vepřovou svíčkovou nakrájíme na nepříliš silné medailonky. Maso promačkáme prsty, aby změklo, osolíme a opepříme. Na pánvi s malým množstvím oleje medailonky předpečeme. Během pečení maso ještě jednou opepříme, aby bylo důkladně okořeněné. V osolené vodě uvaříme brambory ve slupce. Oloupeme je a nahrubo nastrouháme. Přidáme mouku, zakysanou smetanu, sůl a špetku jedlé sody. Vypracujeme těstíčko a mokrýma rukama vytvarujeme placičky. Bramborové placičky po obou stranách osmažíme na pánvi s malým množstvím oleje. Předpečené maso vyložíme na talíř. Na tuku, který zůstal na pánvi, osmahneme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Nakrájíme pórek a přihodíme ho na slaninu. Neslané oříšky nasekáme nadrobno, ale několik oříšků necháme vcelku. Nasekané oříšky spolu s celými oříšky nasypeme na slaninu s cibulí. Až budou oříšky opražené, zalijeme směs vodou, osolíme, opepříme, zakápneme bílým vínem a povaříme. Ve vodě rozmícháme trošku škrobové moučky a ragú zahustíme. Do oříškové omáčky vrátíme maso a podusíme. Povrch posypeme čerstvou, nadrobno nasekanou petrželovou natí. Před podáváním bramborové placičky urovnáme doprostřed talíře, na placičky položíme maso a vše zalijeme ragú. Zdobíme pórkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat