24. října 2011

Vepřový řízek se šunkou

60 dkg vepřové panenky; 16 plátků šunky; 30 dkg mouky; 1 - 1,5 dl suchého bílého vína; svazeček lístků bazalky; 50 dkg brambor; 2,5 dl zakysané smetany; 15 dkg krájených mandlí; sůl; pepř; olej

Vepřovou panenku rozkrájíme na řízky osolíme a pod fólií mírně naklepeme a promneme. Na obě strany každého řízku přitiskneme po plátku šunky. Obalíme v nevelkém množství mouky a dobře promačkáme, aby se šunka k vepřovému řízku pořádně přilepila. Rozpálíme si olej a maso v něm opečeme pěkně do červena. Do omastku, který nám po pečení masa zbude, vsypeme 2 polévkové lžíce mouky. Mírně ji osmahneme a pak zalijeme bílým vínem. Přisypeme trochu nadrobno nakrájené čerstvé bazalky, osolíme, opepříme, zalijeme nevelkou dávkou vody a důkladně povaříme, aby se voda zase odpařila. Tak nám vznikne omáčka, do které znovu vložíme už opečené maso a všechno společně dobře podusíme.
Přílohu si vyrobíme tak, že nejprve nastrouháme vařené a oloupané brambory. K nim pak přimícháme 20 dkg mouky a zakysanou smetanu. Osolíme a přisypeme 5 dkg krájených mandlí. Kleštičkami na zmrzlinu vymazanými olejem z této hmoty vykrajujeme knedlíčky, které ještě obalíme ve zbytku krájených mandlí a pak je osmažíme v hojném množství nepříliš horkého oleje. Před podáváním můžeme talíř ozdobit bazalkou nebo naťovou cibulkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat