21. října 2011

Lososové plátky s hříbky na cibulce

80 dkg lososa; sůl; pepř; 10 dkg másla; citron; jarní cibulka; pórek; 1 kg hřibů; svazek petrželové natě; 1 kg brambor; 50 dkg hladké mouky; 20 dkg hrubé mouky; 2 dl zakysané smetany; na špičku nože jedlé sody; 10 dkg mandlových plátků

Lososa nakrájíme na plátky, osolíme a opepříme. Na pánvi rozpálíme hrudku másla, přihodíme plátky rybího masa, přilijeme šťávu z půlky citronu a přidáme několik plátků citronu. Na středně velkém plameni osmažíme obě strany masa dočervena. Připravíme omáčku. Rozpálíme malé množství másla a osmahneme na něm na kolečka nakrájenou jarní cibulku a pórek. Houby nakrájíme na plátky a přihodíme na cibulku. Do omáčky přisypeme tři čtvrtiny množství najemno nasekané petrželové natě a zbývající část petrželky odložíme na přípravu bramborových vdolečků. Všechny suroviny dohromady důkladně podusíme. Připravíme bramborové vdolečky. Do mísy vložíme zbytek petrželové natě a přes struhadlo s většími otvory nastrouháme do mísy brambory. Do směsi přimícháme také oba druhy mouky, zakysanou smetanu, jedlou sodu a špetku soli. Přidáme na půl hrsti mandlových plátků, vdolečky tak získají zajímavou chuť. Hotové těsto nabíráme lžící na zmrzlinu a na rozpáleném oleji při mírném plameni usmažíme bramborové vdolečky. Před podáváním položíme na talíř plátky rybího masa, vedle položíme několik vdolečků a nakonec zalijeme maso omáčkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat