25. října 2011

Burgundské hovězí ragú

1,5 kg hovězí kýty; 7,5 dl červeného vína; 3 stroužky česneku; 7 dkg másla; cibule; mrkev; 20 dkg slaniny; bílá cibule; 20 dkg drobnějších žampionů; 2 polévkové lžíce mouky; svazeček francouzské petržele;  svazeček tymiánu; svazeček čerstvé celerové natě; 1 - 2 ks bobkového listu

Hovězí kýtu očistíme a rozkrájíme ji na velké kostky, které vložíme do rozměrnější mísy. Do kusu tylu zabalíme celerovou nať, francouzskou petržel, čerstvý tymián, 1-2 stroužky česneku a několik bobkových listů. Tento balíček koření pak položíme do mísy na maso a zalijeme červeným vínem. Celé necháme v chladu odpočívat alespoň 3 - 4 hodiny. Po uplynutí výše uvedeného časového intervalu odstraníme z mísy pytlíček s kořením a z naloženého masa pořádně vymačkáme nálev. Na pánvi si rozpustíme máslo a kousky masa na něm předpečeme. Nálev vlijeme do jiné pánve a uvedeme jej do varu. Do hrnce vložíme máslo, rozpustíme je a začneme na něm dusit cibuli nakrájenou na větší kusy. Když cibule začne sklovatět, přidáme k ní pytlíček s kořením K cibuli přidáme nahrubo nakrájenou mrkev a nakonec přisypeme i předpečené hovězí maso. Vše osolíme, zaprášíme moukou a zalijeme svařeným nálevem. Potom vaříme několik minut pod pokličkou a nakonec vložíme do trouby předehřáté na 160 °C. Pečeme 2 - 2,5 hodiny. Jemně nakrájenou bílou cibuli mírně osmahneme na másle K cibulce přidáme uzenou slaninu nakrájenou na kostky, přimícháme žampiony, promícháme je s ostatními ingredienciemi a vše osolíme. Až bude hovězí ragú hotové, vyndáme balíček koření. Houby opečené na slanině přimícháme do ragú a společně ještě jednou povaříme. Je-li třeba, můžeme ragú ještě přikořenit. Podáváme horké s bílým chlebem.

Žádné komentáře:

Okomentovat