27. října 2011

Lotrinský quiche

na těsto : 20 dkg hladké mouky; 15 dkg másla; vaječný žloutek; špetka soli
na náplň : 2,5 dkg másla; 30 dkg libové slaniny; 2,5 dl smetany na vaření; 3 vajíčka; mletý muškátkový oříšek; sůl; pepř

Nejprve si uděláme těsto: do mísy nasypeme přes síto mouku a sůl. K této směsi přidáme máslo a ručně je rozdrobíme. Přilijeme vaječný žloutek a 2 - 3 polévkové lžíce vody. Potom kovovou lopatkou vše mícháme tak dlouho, dokud nám nezačne vznikat kompaktní těsto. To potom rukama důkladně prohněteme, zabalíme je do alobalu a nejméně na 30 minut vložíme do chladničky odpočívat. Na válu posypaném moukou vyválíme odpočaté těsto do tvaru okrouhlé placky. Tuto placku vložíme do formy na dorty tak, aby přečuhovala přes okraje. Přečuhující těsto rovnoměrně přimačkáváme kolem dokola k okrajům formy, aby vznikl širší lem. Před pečením dáme těsto vložené do formy ještě na 10 minut odpočívat, pokud možno opět v chladničce. Troubu si předehřejeme na 200 °C, těsto přikryjeme pergamenem na pečení a jako zátěž vsypeme do formy syrové fazole nebo rýži. Touto metodou snadno zabráníme nežádoucímu nafukování těsta a tvoření hrbolů při pečení. Těsto potom bez přerušení pečeme 10 minut. Po uplynutí tohoto časového intervalu odstraníme zátěž i pergamen a pečeme ještě 3 minuty, aby se nám těsto dobře propeklo, ale přitom nezhnědlo. Mezitím si připravíme náplň. Na pánvi si rozpustíme máslo, osmahneme na něm slaninu nakrájenou na kostičky a necháme ji s použitím papírové utěrky okapat. Vajíčka rozmícháme ve smetaně, osolíme, opepříme a okořeníme muškátovým oříškem. Opečené kousky slaniny nasypeme na propečené těsto, zalijeme vaječnou hmotou a dáme zpět do trouby, kterou předem nastavíme na teplotu 180 °C. Druhé pečení trvá asi 30 minut, musíme totiž dosáhnout toho, aby se náplň spekla. Hotový quiche necháme nakonec ještě 5 minut odpočívat ve formě na dorty, teprve potom podáváme. 

Žádné komentáře:

Okomentovat