26. října 2011

Čokoládová pěna (mousse) s ovocnou polevou

15 dkg hořké čokolády; 5 dkg krystalového cukru; 3 vajíčka; 5 dkg krájených mandlí; 2 pláty želatiny; 3 dl smetany; 20 dkg lesních plodů; 1 dl vína Merum; polévková lžíce jedlého škrobu; práškový cukr;  meduňka lékařská

Nad párou vystupující z hrnce vřelé vody smícháme vaječné žloutky s krystalovým cukrem. Musíme pracovat rychle, aby nám vajíčka neztuhla. Potom přidáme čokoládu nakrájenou na kostičky, a až se čokoláda rozehřeje, přimícháme do hmoty i roztopenou želatinu. Potom směs stáhneme s páry, přidáme do ní krájené mandle a polovinu šlehačky, kterou jsme si ušlehali ze smetany. Pak si přichystáme formu, kterou naplníme čokoládovou pěnou adáme ji do chladničky, aby ztuhla. 15 dkg lesních plodů namočíme do vína a rozvaříme v rychlovarném zařízení. Tuto směs potom mírně pocukrujeme a zahustíme jedlým škrobem. Když už je poleva patřičně hustá, vsypeme do ní i zbytek lesního ovoce. Ztuhlou čokoládovou pěnu vložíme na talíř, ozdobíme ji zbytkem šlehačky a zalijeme polevou z lesních plodů. Posypeme krájenými mandlemi a nakonec ještě pro ozdobu na vrcholek umístíme meduňku lékařskou.

Žádné komentáře:

Okomentovat